Copyright © 2009 Whiskysmakare.se All Rights Reserved.

Whiskysmakare.se

Provning

Tillbehör

Protokoll

Teman

 

Teman

 

Regionsprovning
Whisky från skottlands olika regioner provas. Man jämför produktionsplatsens inverkan på resultatet och om det verkligen spelar så stor roll var man tillverkar whiskyn. Tänk på att välja typiska sorter för varje region.

 

Världswhiskyprovning
Provning av whisky från olika delar i världen. Till exempel en bourbon, en skotsk malt, en japansk whisky och en svensk.  Syftet med detta tema är att visa hela världens whisky och få ett helhetsgrepp på livets vatten!

 

Blindprovning
Kanske det mest rättvisa och intressanta sättet att prova whisky. Endast provningsledaren vet sorterna i förväg. Ett utmärkt sätt att ta bort förutfattade meningar och låta sinnena analysera och bedöma utan varumärken, minnen och yttre påverkan. Har man whiskykunniga med på provningen kan det även vara kul med en liten tävling!

 

Destilleriprovning
Precis som namnet antyder provar man whisky från ett enda destilleri. Mycket intressant om destilleriet har många sorters buteljeringar ute på marknaden.
Det brukar visa sig att ett enda destilleri kan skilja sig rätt mycket i sina olika buteljer. Det kan till och med vara så att samma buteljering, till exempel två tioåringar från olika produktionsår, kan smaka olika.

 

Årgångsprovning
Med detta tema kan man antingen prova bara 18-åringar från olika destillerier eller också från samma destilleri om det kan erbjuda en årgångswhisky som förnyas varje år. Ett bra exempel är The Macallan som släpper en årgångsbetecknad 18-åring varje år.

 

Smakprovning
Det kan vara en god idé att i avancerade grupper anordna en ren smakprovning.
Exempel på det är att man provar endast rökig whisky, kanske från olika regioner för att jämföra, eller att man provar endast portvinslagrad whisky från olika destillerier. Syftet är att jämföra de olika smakerna och vad som skiljer sig på de olika märkena, trots att de är lagrade på samma sätt.