Copyright © 2009 Whiskysmakare.se All Rights Reserved.

Whiskysmakare.se

Provning

Tillbehör

Protokoll

Teman

 

Provning

 

För en lyckad och bra whiskyprovning bör man ha ett syfte. Självklart är det ett perfekt tillfälle att träffas och umgås.

 

Ett ganska generellt syfte borde ju vara att man helt enkelt vill lära sig mer om whisky och dess ursprung. Ett annat kan vara att man vill lära sig att urskilja smak, doft och utseende. Alltså är detta helt beroende på gruppens intresse.

 

Tillvägagångssätt

  • Håll upp glaset mot en vit yta eller enfärgad ljusare yta och försök sätta ord på färgen.
  • Snurra runt whiskyn i glaset och lägg märke till hur whiskyn beter sig. Om whiskyn börjar grumla sig, är det ett tecken på att den inte är kylfiltrerad. Blir det oljiga ränder längs sidorna på glaset när du slutat snurra tyder det på en oljigare och många gånger fylligare whisky.
  • Börja med att försiktigt lukta på whiskyn outspädd, en spritigare ton och kraftigare lukt brukar vara vanligt. Att ha något för bråttom med att lukta på en outblandad starkare whisky (50-60%) kan bedöva luktsinnet en lång stund samt även försvåra vidare provning. Späd sedan ut whiskyn med en del vatten så att alla luktämnen frisätts. Lukta några gånger och försök sätta ord på vad du upplever och känner. Vissa dofter ligger ytligt och andra djupt.
  • Smaka nu på whiskyn och se till att rulla runt whiskyn ordentligt i munnen så att den kommer i kontakt med alla smakytor. Hur upplevs den, fyllig/tunn, vattning/fyllig? Vilka smakämnen kan du hitta? Hur länge ligger den kvar i munnen? Hastigt passerande eller härligt kvardröjande. 
  • Före du ger dig i kast med nästa whisky är det bra om du försöker ”nollställa” lukt och smak. Drick lite vatten och ta exempelvis en mindre brödbit.

 

Bedömningar 

 

Utseende

Whiskyn utseende berättar mkt om dess karaktär. En whisky lagrad på sherryfat ger en mörkare djupare ton än en whisky lagrad på bourbonfat. Hur länge whiskyn får ligga kvar i fatet avspeglas också på whisky, där äldre fat ger en mörkare färg på whiskyn. Whisky som inte kylfiltreras, som är vanligt med "single Cask" whisky, kan se något grumliga ut.

 

Utseende: Ljusgul, blekgul, saffransgul, höstgul, gyllengul, guldfärgad, brons, sherry, bärnsten, rödgul, rödbrun, brun, mörkbrun. Klar, simmig, grumlig, oljig.

 

Doft

Doften som är den viktigaste delen inom provningen kan variera oerhört. Näsan har uppemot fem miljoner luktceller och kan detektera luktämnen utspädda till en del på miljonen. Det finns 32 primära lukter att jämföras med tre primära färger (gul, blå och röd) och fyra primära smaker. Många professionella provsmakare förlitar sig helt på doften för att avgöra kvaliteten på whiskyn. Vanliga lukter man hittar är till exempel tjära och rök hos de tyngre Islaysorterna samt blommor och frukt hos de lättare Speysidesorterna.

 

Doft: Lätt, tung, frisk, stickande, frukt, torkad frukt, blommig, nötig, jordig, kryddig, sherry, vanilj, gräs, kanel, citrus, hav, karamell, honung, ljung, choklad, smör, mossa, hasselnöt, lakrits, kola, rökig, medicinal, torv, tjära, tång, gummi, tobak, bränt.

 

Smak

Det finns fyra primära smakämnen: salt, sött, surt och beskt. Sältan hittar du tillsammans med sötman på tungspetsen. Besk smak detekteras långt bak på tungan. Surt är lokaliserat ute på tungans kanter. Strävhet går att känna hos viss whisky under smakningen. Whiskyns efterlevnad i munnen, eftersmaken, varierar också betänkligt. De yngre whiskysorterna kan passera på några hastiga sekunder medan andra äldre och kraftigare sorter kan göra sig påminda timmar efter provningen. 

 

Smaker: Lätt, sval, len, mild, medelfyllig, rund, balanserad, fyllig, kraftig, tung, vattning, oljig sträv, sälta, sötma, syrlig, beska, frukt, karamell, kryddig, jord, citrus, russin, aprikos, päron, äpple, nougat, gräs, örter, sirap, trä, kåda, smör, marsipan, kokos.