Copyright © 2009 Whiskysmakare.se All Rights Reserved.

Whiskysmakare.se

Allmänt

Tillverkning

Regioner

Irländsk

Amerikansk

Europeisk

Japansk

Termer

Sorter A-Ö

Amerikansk 

 

Amerikansk whiskey skiljer sig mycket i jämförelse med skotsk. Vid framställning i amerika används vanligtvis råvarorna majs, vete eller råg desutom används ingen rök när det torkas. Till följd av detta är amerikansk whiskey ofta en sötare med fylligare smak än många av sina europeiska släktingar.

 

Amerikansk whiskey delas ofta in i sex kategorier; Bourbon, Tennessee, Rye, Wheat, Corn och blended whiskey. Indelningen baserar sig framförallt på innehållet men även på mängd och lagringstid.

 

Bourbon

På grund av att största delen av all bourbon produceras i Kentucky tror många att det är ett krav, men bourbon kan faktiskt produceras i vilken delstat som helst. De krav som finns är att den är producerad i USA, innehåller minst 51% majs, är lagrad minst två år i nya ekfat samt att råspriten inte får destilleras över 80%.

 

Några vanliga bourbon whiskies är:

• Jim Beam
• Van Winkle

• Buffalo Trace

• Eagle Rare

• Blanton’s


 

Tennesee
Tennessee whiskey är nära besläktad med bourbon men några skillnader finns; den måste vara gjord i Tennessee, filtrerad genom träkol. Filtreringen kan ta uppemot 10 dagar och görs före whiskyn tappas på fat med syfte att filtrera bort finkeloljor. Tennesseewhiskey erkändes som en egen typ 1941.

 

Idag finns bara två aktiva aktiva destillerier som gör Tennesseewhiskey:

• Jack Daniel’s
• George Dickel Whiskey

 

 

 

Rye och Wheat
Endast en mindre del av Rye Whiskey buteljeras som egen sort, Straight Rye, det mesta går till att blanda och smaksätta annan whiskey. För att få kallas Rye måste whiskeyn vara gjord på minst 51% råg, destillerad till mindre än 80% och lagrad minst två år på nya ekfat. Rye whiskey är något mer kraftfull och bitter än exempelvis bourbon. Största delen av Rye produceras nu i Indiana och Kentucky. Wheat whiskey måste utgöras av 51% vete och är mycket sällsynt.  

 

Några Rye Whiskey:

• Wild Turkey Straight Rye Whiskey
• Van Winkle Family Reserve Rye 13 år
• Sazerac Rye Whiskey 18 år
• Rittenhouse Rye Whiskey
• Michters Rye Whiskey

 

 

 

Corn
Corn whiskey uppstod på grund av överskott på majs och kan ses som en föregångare till dagens bourbon. Som namnet antyder är huvudingrediensen majs och minst 80% av mäskaret måste fyllas med majs. Utöver mängden majs i mäskkaret skiljer sig Corn från bourbon med att Corn inte behöver lagras i ekfat. Ifall Cornwhiskey skall lagras måste det göras på använda bourbonfat eller icke brända (un-charred) ekfat.


Blended
Amerikansk blended skall inte blandas ihop med skotsk blended. Amerikansk blended måste innehålla minst 20% rye och/eller bourbon resten kan vara neutral massproducerad whiskey. Resultatet blir utöver en billig whiskey en lättare och mildare sort.